ÇANAKKALE İLİMİZİN ÇAN İLÇESİ

ANA SAYFA ÇANAKKALE CAN
ÇANAKKALE İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
ÇANAKKALE - Haritadaki Konumu

Çan ilçesinin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur.Tarihi kaynaklarda eski çağlarda adının Gergithes olduğu görülür. İlçe sınırları içinde bazı antik kalıntılar bulunması eski dönemlerden beri yerleşim yeri olduğunu gösterir.Etili yakınlarındaki antik kallikolone kentinin, üç tanrıça arasında güzellik yarışması yapılan yer olduğu söylenmektedir. Homeros’ta Ares’in Troyalıları bu tepeden saldırttığı yazar.

Antik çağ tarihçilerinden Strabon ve Heredot “Gergisler” in yerini belirtirken Çan yöresini göstermiştir.Scliemann’ın Trova’da bulduğu bir yazıtta tüm Gergislerin M.S.188 yılında Roma imparatorluğunun eline geçtiğini yazar.

Çan 1897 yılında Bucak olarak Biga’ya bağlanmış ve 1 Ağustos 1945 yılında ilçe merkezi olmuş.) Kurtuluş savaşında 1921’ de Yunan işgaline ve ağır bir yıkıma uğrayan Çan, işgalden 23 Eylül 1922’de kurtuldu. 1 Ağustos 1945’ de çıkarılan bir yasa ile Biga ilçesinden ayrılmış, önceleri Bayramiç ilçesine bağlı olan Etili bucağı ile bugünkü Çan ilçesi oluşturulmuş ve daha sonra Çanakkale iline bağlanmıştır.

İlçe merkezinde çok eski yıllardan bu yana Pazar kurulmaktadır. Pazarda hayvanların boyunlarına takılan ÇAN en çok satılan eşyalar arasındaydı. Kervanlarla çan gelir, Pazar yerine çan reyonları kurulurdu. Çevre köy, ilçe ve illerden pazara çan almak için gelinirdi. ÇAN adının ilçeye buradan geldiği sanılmaktadır

COĞRAFİ DURUM

Marmara Bölgesinde , Çanakkale İline bağlı ve yüzölçümü 88.700 hektar olan Çan ilçesi, kuzeyde Biga ve Lapseki, güneyde Bayramiç ve Yenice, batısında Çanakkale Merkez ve Bayramiç, doğuda ise Yenice ilçeleri ile çevrilidir. Çukur bir vadiye kurulmuş olan İlçe merkezinin denizden yüksekliği 75 metre olup, 40. enlem ve 27. boylamlar arasında yer almaktadır. Çanakkale İl merkezine 76 km. mesafededir.

İlçe toprakları genellikle engebeli bir yapı gösterir. Ormanlarla kaplı, fazla yüksek olmayan dağ ve tepeler geniş yer tutar. En yüksek yeri 983 m. yüksekliği bulunan Ağı Dağıdır. İlçenin kuzeyinde Sapan Hisar tepeleri, kuzeybatısında Karadağ, güney ve güney batısında Büyük ve Küçük Katran dağları bulunur. Bu dağların arasında yer alan Karakoca, Bahadırlı ve Helvacı ovaları fazla büyük değildir.

Orman varlığı açısından zengin olan Çan'da bir çok orman içi mesire yeri ve üç kaplıca vardır. Yüzölçümünün % 62'si orman, %32'si tarım arazisi, %3'ü mera ve %3'üde yerleşim alanıdır. İlçe merkezi ve tüm köylerimizin kadastro çalışmaları 1995 yılında tamamlanmış olup, bazı yerleşim birimlerinde yenileme çalışmaları yapılmaktadır.

Çan İlçesinin tabanı volkanik ve sedimanter oluşumdadır. Kuzeyindeki yamaçlar antizittendir. Batısının neojen çağına ait killi linyit oluşumlu toprağı vardır. Ovalar aliviyoneldir.