BOLU İLİMİZ
BOLU İLİMİZİN GEREDE İLÇESİ
ANA SAYFA BOLU GEREDE
TARİHİ
Kuruluşu ilk çağda Bitinyalılar'a dayanır. Frigyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar idaresinde varlığını devam ettirmiştir.
Bizans zamanında piskoposluk merkezi, Müslüman Türklerde uç beyliği, Selçuklular, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar'a bağlı müstakil beylik olarak devam etmiş ve Anadolu Selçuklu Devletinin 21 eyaletinden birisi olmuştur. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına 1395'te katılarak 1692 yılında Bolu Sancağına bağlı subaşılık, 1812 yılında Bolu-Safranbolu Mutasarrıflığında kaza merkezi olmuştur. 1864'ten 1870 yılına kadar nahiye, 1870'te Bolu Sancağında 5 kazadan biri olmuştur. 1871'de Gerede Belediyesi kurulmuştur.
1923'te vilayet olan Bolu'nun Düzce Mudurnu, Göynük ile birlikte 4 kazasından biri haline gelmiştir. Halen Bolu'nun nüfus olarak en büyük ilçesidir. 2000 yılı nüfus verilerine göre ilçe nüfusu köyleriyle birlikte 41391'dir.
GEREDE HAKKINDA
Bolu’nun doğusunda yer alan ilçenin güneydoğusunda Kızılcahamam ve Çamlıdere, kuzey doğusunda Çerkeş ve Eskipazar, güneybatısında Dörtdivan, kuzeyinde Mengen, batısında Yeniçağa toprakları ile sınırlı olarak yaklaşık 1.059 km2 alana sahiptir. İlçenin rakımı 1.350 metre olup, nüfusu 34.679 kişidir. İl merkezine uzaklığı 50 km’dir. Bolu’nun en eski ilçesidir.
İlçede el sanatlarından bakırcılık, deri imalatı, kemercilik, demircilik, marangoz işleri ve buna dayalı sanayiye dayanmaktadır. İlçede birisi faal iki ‘Organize Sanayi Bölgesi’ bulunmaktadır. İlçe merkezi 8 mahalleden oluşmuştur. Ayrıca ilçe merkezine bağlı 92 köy bulunmaktadır. İlçede; Asar Kale, Keçi Kalesi kalıntıları, Kiliseli Han diye bilinen tarihi tüccar hanı, Yukarı Tekke Camii, Aşağı Tekke Camii Türbesi, Yıldırım Bayezit Camii, Esentepe’deki Ramazan Dede Türbeleri, gezilip görülebilecek tarihi eserler ve yerlerdir. İlçenin kuzeyinde Esentepe ve Arkut Dağları’ndaki yaylalar başlıca mesirelik alanlardır. Özellikle Gerede yaylaları yayla turizmine çok uygundur. Esentepe ve Arkut Dağı bölgesinde kış sporları ve kayak yapmak mümkündür. Ayrıca yaz aylarında spor, kamp ve piknik yapma imkânı vardır. Esentepe Yağlı Güreşleri, Temmuz ayı içerisinde yapılmaktadır. Ayrıca Eylül ayının 2. Haftası yapılan Gerede Panayırı büyük ilgi görmektedir.