İZMİR İLİMİZİN TORBALİ İLÇESİ

ANA SAYFA İZMİR TORBALI
İZMİR İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
İZMİR - Haritadaki Konumu

İzmir Torbalı
TARİHÇE

İsmini antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan Metropolis diğer adıyla Triyanna ya da Tripolis’ten aldığı rivayet edilenTorbalı, tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıkların merkezi durumundadır.

Torbalı, Küçük Menderes Havzası’nın verimli toprakları üzerine kurulmuştur. Ephesos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bölgede, MÖ 3000 yıllarında ilk yerleşim gerçekleşmiştir.

Metropolis kentiyle birlikte yöreye gelişmiş, MÖ 7. yüzyılda Lydia zamanında en parlak çağını yaşamış, daha sonrada sırasıyla Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları ile Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini, 1071-1317 tarihlerinde Selçuklular ve Aydınoğulları, daha sonraları Osmanlı dönemini yaşamıştır.

Torbalı’nın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazit’ın Şehzadesi Ertuğrul Bey’in vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamış, Torbalı o dönemde İzmir Sancağına bağlı bir yerleşim birimi olarak kayıtlara geçmiştir.

1425 yılından sonra ise Osmanlı yönetimi altına girmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nı müteakiben 15 Mayıs 1919 – 7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süre işgal altında kalan Torbalı, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyetin ilanı ile birlikte İzmir’in Sancağı olarak kurulmuş, bundan sonra İzmir’e bağlı bir nahiye olmuştur.


Torbalı 26 Haziran 1926 tarih ve 387 sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile, ilçe haline getirilmiş, 1927 yılında ise belediyelik olmuştur.

Torbalı, İzmir’in 45 km güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. 28.01.2015 tarihinde açıklanan ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) sonuçlarına göre İlçemiz nüfusu 150.127’tür. İlçemizde yaşayan erkek nüfus sayısı 75.724, kadın nüfusu ise 74.403’ tür.

23 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası’na göre 33 tane olan köy sayısı 22’ye inmiş olup; 11 tane köyümüz mahalleye dönüştürülmüştür. 5747 sayılı kanun ile de 6 adet ilk kademe belediyesi 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimi ile tüzel kişiliklerini kaybederek Torbalı Merkez Belediyesine mahalle olarak bağlanmıştır.6360 Sayılı Kanun kapsamında 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçiminden sonra kalan 22 köy de Tüzel Kişiliği kaldırılarak Mahalleye dönüştürülmüştür. İlçemizde toplam 60 adet Mahalle bulunmaktadır.

Coğrafi yapı

Torbalı, orta, batı, güney kısmı ova, kuzey ve kuzeydoğu ile güney batı kısmı dağlar ile çevrili Küçük Menderes Havzası üzerinde 603 km2 lik bir alan üzerinde kuruludur. Doğusunda Bayındır ve Tire, batısında Menderes, kuzeyinde Buca ve Kemalpaşa ve güneyinde Selçuk İlçeleriyle komşudur. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ilçemizde yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.İlçe merkezinin rakımı 35 mt. olup, İlçenin en yüksek rakımı 781 mt. ile Keçikalesi Dağı tepesidir. En düşük rakım ise 15-20 mt. ile ilçenin güney kısmına düşen ovalardır. Yöremizdeki akarsular Fetrek Çayı, Arapkahve Çayı ve Çevlik Çayı, Küçük Menderes nehrine güneyden karışmaktadır. Yörenin mevcut toprak yapısı verimli olup, her türlü hububat ve endüstriyel bitkiler (tütün, pamuk gibi) ile sebze ve meyve yetiştirilir. Ayrıca dağ eteklerinde zeytinlikler mevcut olup, dağlar ise çam ağaçları ile kaplıdır.