YALOVA İLİMİZ
YALOVA İLÇELERİ
YALOVA İLİMİZİN ALTİNOVA İLÇESİ
ANA SAYFA YALOVA ALTINOVA
COĞRAFİ
Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda, İzmit Körfezi’nin en dar yeri olan bölgede bulunan Altınova; doğuda ve güneyde Karamürsel, batıda Çiftlikköy ilçesi, kuzeyde İzmit Körfezi ve Marmara Denizi ile çevrili olan, son derece verimli topraklara sahip bir ilçedir.
Hersek Deltası’ndan güneye doğru yükselen ve Samanlı Dağları’na ulaşan bölgede kurulu ilçede en önemli akarsu Yalakdere’dir.
15 metre rakımlı Altınova ve çevresi, Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş sahası halinde farklı iklim özelliklerine sahiptir. İlçe, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
KURULUŞ
E-5 karayolu ile antik hac ve ticaret (ipek) yolunun kesiştiği bölgede bulunan Altınova, 1929 yılında, Bulgaristan’ın Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafından Altunizade Çiftliği’nin satın alınması ile kurulmuştur.
1930 yılında Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine bağlı köy statüsüne kavuşan Altınova, çevre köylerden gelenlerin yerleşimi ve doğu Karadeniz ve doğu Anadolu'dan göç edenlerin katılımlarıyla kısa sürede artan nüfus ve merkezi konumu nedeniyle 7 Haziran 1987 yılında belediye statüsüne kavuşarak belde oldu.
6 Haziran 1995 tarihinde bakanlar kurulu kararıyla Yalova iline bağlı ilçe statüsüne kavuşan Altınova ilçesinin 3 belde ve 12 köyü vardır. Yalova-Kocaeli karayolu üzerinde ilin en verimli topraklarına sahip tarım bölgesidir.
NÜFUS
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2011 Nüfus Sayım Sonuçlarına göre ilçenin nüfusu 11 bin 632 Erkek, 11 bin 54 kadın olmak üzere 22 bin 686’tir. Altınova Merkez 5 bin 300, Tavşanlı Beldesi 2 bin 586, Subaşı Beldesi 5 bin 531, Kaytazdere Beldesi 5 bin 151 nüfusa sahiptir. Köylerin nüfusu ise; Ahmediye 199, Aktoprak 77, Çavuşçiftliği 951, Fevziye 246, Havuzdere 191, Hersek 290, Karadere 138, Örencik 127, Soğuksu 592, Tevfikiye 113, Tokmak bin 113, Geyikdere 508 ve Sermayecik 239’dur.
ULAŞIM
Sahil kenarında denize sıfır konumda kurulmuş, Yalova'ya 27 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe merkezi E-5 karayolu üzerinde olup, Bursa ve Kocaali’ye ulaşım bu yoldan sağlanmaktadır. İstanbul ulaşımı ilçe sınırları dâhilindeki Topçular-Eskihisar feribot hattı ile yapılmaktadır. Ayrıca İznik üzerinden Bilecik ve Eskişehir’e ulaşım gerçekleşmektedir.
TARIM
Meyvecilik ve seracılık, Altınova ekonomisine yön veren en büyük etkenlerdendir.
Tarımsal üretimde ilk sırayı meyvecilik almaktadır. Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin geçiş sahasında bulunan, bereketli ve verimli topraklara sahip olan ilçemizde tarım, küçük aile işletmeleri şeklinde ve modern olarak yapılmakta ve yaklaşık bin 400 ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Yetiştirilen meyveler arasında en çok sırasıyla kivi, nektarin, şeftali, erik, zeytin, hurma, kiraz, üzüm, ceviz ve elma yer almaktadır.
Üretimde ikinci sırayı tarla bitkileri yer almakta olup; buğday, arpa, fiğ, yulaf ve silajlık mısır başlıca ürünlerdir.
Üçüncü sırada ise sebzecilik ve aynı zamanda ilçe ekonominde önemli yer tutan süs bitkileri yetiştiriciliği yer almaktadır.
2007 yılı başında Sermayecik Köyünde organik tarım çalışmalarına başlatılarak, çilek yetiştiriciliğinde organik tarıma geçilmiştir. Aynı zamanda organik kiraz ile ilgili çalışmalar da başlamıştır.
İlçede çiftçi örgütlenmesinde de önemli mesafeler alınmış olup Tokmak, Ahmediye, Soğuksu, Subaşı, Fevziye merkezli olmak üzere 5 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kivi Yetiştiricileri Birliği, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Birliği, Saksılı Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği mevcuttur.
ÇİÇEKÇİLİK
Ülkemizde üretilen dış mekân ve süs bitkilerinin yüzde 60’a yakın kısmı Altınova ilçe sınırları içerisinde üretilmektedir.
Ülkemizde süs bitkiciliği konusunda önder kuruluşlardan olan Dündar Çiçekçilik, Güney Çiçekçilik, , Çanakkale Çiçekçilik ,Kardelen Çiçekçilik, Koru Çiçekçilik, Kemer Süs Bitkileri, Aysan Çiçekçilik, Ilgaz Çiçekçilik, Akyıldız çiçekçilik, Florium Çiçekçilik, VSB Çiçekçilik, Turcan Çiçekçilik, Yele Çiçekçilik, Seltop Çiçekçilik, Gaye Çiçekçilik, Doğa Çiçekçilik, İris Çiçekçilik, Göllü Çiçekçilik, Akdoğa Çiçekçilik, Agrop plant Çiçekçilik, Gardenya Çiçekçilik, İzel Çiçekçilik, Kent Petzaj, Nisan Çiçekçilik, Yele Çiçekçilik, Sardunya Çiçekçilik ve Ova Çiçekçilik ilçemizde faaliyetlerini sürdürmektedir.
HAYVANCILIK
İlçemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık çok yaygın bir geçim kaynağı olmamakla birlikte, özellikle Ahmediye, Çavuşçiftliği, Örencik, Fevziye. Sermayecik köylerinde vatandaşların önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca ilçede 3 ayrı işletmede yumurta tavukçuluğu yapılmaktadır.
TERSANELER
Gemi imalat sanayisinin güçlenmesinde önemli rol oynayacak olan tersane projeleri, sadece ilçemiz ve ilimiz açısından değil, ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Başta, aralarında sektörün lider kuruluşlarınında içerisinde yer aldığı ülkemizin 42 güzide yatırımcısı, 2004 yılında bir araya gelerek Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketini kurmuşlardır.
Altınova İlçesi sınırları içinde yer alan proje, Marmara Denizi kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan sığ ve bataklık alana 4.5 kilometre uzunluğunda ve 300 metre genişliğinde dolgu yapılmak suretiyle oluşturulan alana tersaneler kurulması, bunun devamı niteliğinde arka planda sosyal tesisler ve yan sanayi alanları inşa etmek üzere çalışmalarına devam etmektedir