AYDIN İLİMİZ
AYDIN İLİMİZİN ÇINE İLÇESİ
ANA SAYFA AYDIN CINE
TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI
Aydın’a 37 km. uzaklıkta, Aydın-Muğla karayolu üzeindedir. İlçemiz 1877 tarihinde Bucak, 1880 tarihinde İlçe Teşkilatına kavuşmuştur. Yüzölçümü 943 km2 olan İlçemizin %70'i dağlık, %30'u ovadır. Genel bitki örtüsü; çam ormanı, zeytinlikler ve maliliktir. Büyük Menderes havzasının güneyinde, ırmağın bir kolu olan Çine çayının suladığı yeşil alanlara bakan Madran dağının güneybatı eteklerinde kurulmuştur. İlçeye adını veren, çevresi rengarenk zambaklarla süslü ve manzarası son derece etkileyici bu vadinin içinden akan günümüzde Çine Barajı içinde kalan Çine çayı, mitolojideki Marsyas efsanesine konu olmuştur.
Efsaneye göre, tanrıça Athena dere kenarında dolaşıp kaval çalarken sudaki görüntüsüne bakınca, kavalı üflemek için şişirdiği yanaklarıyla çok çirkin bir görünümde olduğunu fark edip, fırlatıp atmış kavalı. Onu bulan Marsyas zamanla öyle güzel çalmaya başlamış ki, ünü her yeri sarmış. Müzikte kendisini rakipsiz gören tanrı Apollon’a kafa tutar hale gelmiş. Kral Marsyas’ı yarışmaya davet etmiş, kral Midas’da hakem olmuş. Marsyas kavalı daha güel çalmasına rağmen yenik ilan edilmiş, ama kıskançlığını yenemeyen Apollon, Marsyas’ın derisini yüzdürmüş, Midas’ın kulaklarını eşekkulağına dönüştürmüş. Sonradan yaptığına pişman olup, Marsyas’ın bedenini ırmak haline getirmiş. Antik adıyla Marsyas, bugünkü adıyla Çine çayı böyle oluşmuş.
Çine, Alabanda ve Gerga gibi anti Karya kentlerinin bulunduğu eski ve önemli yerleşim yerlerinden biridir. Menteşeoğlularına ait Ahmet Gazi Camisi ve Ahi Bayram Türbesi görülmeye değer tarihi eserlerden bazılarıdır.
EKONOMİ
İlçemiz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım, Çine ve Akçaova ovalarında yoğunlaşmıştır. Mısır, pamuk, zeytin ve yer fıstığı gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra son yıllarda meyve, sebze ve seracılık üretimde ilçeyi oldukça söz sahibi yapmıştır. Çevredeki çırçır, zeytinyağı fabrikaları, sabun atölyeleri ve maden ocakları, ilçe sanayini oluşturur. Günümüzde Maden sanayi oldukça gelişmiş dünya pazarında özellikle Kuvars ve Feldspat üretiminde söz sahibidir. Bunlardan başka metal işleme ve imalat tesisleri vardır. Hayvancılıkta özellikle süt inekçiliği ve besicilik halkın başlıca geçim kaynağını oluşturur. Topçam şişeleme tesislerinde üretilen doğal kaynak suyu ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca yapılmakta olan Organize sanayi bölgesinin faaliyete geçtiğinde ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.