VAN İLİMİZ
VAN İLİMİZİN İPEKYOLU İLÇESİ
ANA SAYFA VAN IPEKYOLU
İpekyolu, Türkiyenin'nin Van ilinin bir ilçesi. 11 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Van merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. İpekyolu nüfus bakımından Van'ın en büyük ilçesidir. Van'ın ticaret merkezidir.
Tarihçe
Osmanlı döneminde Van eyaletine bağlıydı. Kalede Çerkes kale görevlileri yaşamaktaydı. Halk ise kalenin batı tarafında kalan sahil kesimindeki taş evlerde otururdu. Van evleri klasik doğu mimarisi ile benzerlikler taşımasına rağmen yeraltı sığınakları ile onlardan ayrılır. Van evlerinin en güzel örnekleri Akköprü'de ve Alipaşa'da görülebilir. Yerli halkı Karakoyunlular'dan gelen Türkler, Batı Ermenileri ve Kürtlerden oluşur. Van Kalesi, Eski Van şehri bu ilçededir. İlçenin ilk yerleşimcileri Hurrilerdir. İlçe uzun yıllar Urartu egemenliğinde bulunduktan sonra Ermeni Krallığı'na geçmiştir. Bölgeye yapılan Türk akınlarının etkisiyle 1071 yılında ilçeye ilk Türk yerleşimciler gelmiştir. İlçenin büyük bölümü Osmanlı döneminde Polatoğulları'nın otoritesi altında yaşamıştır. Türk halkın büyük çoğunluğu 1915 Olayları'nda Diyarbakır, Şanlıurfa gibi şehirlere göç etmiştir.
İpekyolu Mahalleri
Buzhane, Yalı, Selimbey, Halilağa, Hatuniye, Alipaşa, Hafıziye, Cumhuriyet, Cevdetpaşa, Seyit Fehim Arvasi, Serhat, Vali Mitatbey, Şerefiye, Karşıyaka, Yeni Mahalle, Hacıbekir Esenler ve Bahçıvan mahalleleri ile Bostaniçi ve Erçek belediyeleri, Ağrızara, Aktaş, Arıtoprak, Aşağıçitli, Aşağı Gölalan, Baklatepe, Bakraçlı, Beşçatak, Çalımlı, Değirmenarkı, Değirmenköy, Dereüstü, Dibekli, Gövelek, Ilıkaynak, Irgat, Karagündüz, Karakoç, Karpuzalan, Kavuncu, Kaymaklı, Kevenli, Kıratlı, Köşebaşı, Ortanca, Sarmaç, Yalınağaç, Yatıksırt, Yeniköşk, Yukangölalanve Yukarı Gügüneyce köyleri